hijink & zoannemieke hijink

tafelopstellingen

hijink & zo werkt in de praktijk veel met tafelopstellingen: het neerzetten van figuren of voorwerpen op tafel als 'ondertiteling' bij een vraagstuk. De figuren of andere voorwerpen vertegenwoordigen een innerlijk beeld van de vraagsteller: hoe kijk ik op dit moment naar de situatie? Door dit letterlijk op tafel te krijgen versterkt het de eigen waarneming en zelfreflectie. Er komt inzicht in onderliggende patronen en beweegredenen en het onderscheidingsvermogen groeit: waarop heb je invloed en hoe is je verhouding met dat wat groter is dan een individu? Het effectief en praktisch toepassen van systemische begeleiding brengt beweging en hernieuwde verbinding teweeg.

Een tafelopstelling biedt een krachtig autonoom zoekproces voor een of meerdere vraagstellers. Het ondersteunt toegepast systemisch werken bij een intakegesprek, een begeleidingsconsult, mediation, een adviesgesprek of teamcoaching. Naast de begeleiding van tafelopstellingen zelf, biedt hijink & zo  leergroepen om deze te leren begeleiden.

 • HIER : zelf een systemisch tafelconsult aanvragen: individueel, als duo/partners of in een team.
 • HIER: zelf begeleiden van tafelopstellingen.

Data nieuwe leergroep (4 dagdelen) 2021/22

 • Leergroep Tafelopstellingen XX: online start op 15 december september 2021 9.30-13.00 uur, dagdeel 3&4 live op 11-1-2022 van 10.00-16.00 uur, dagdeel 4 op 26-1 9.30-13.00 uur 
 • Ook als individueel leertraject mogelijk. MfN en SJK geaccrediteerd.

Klik HIER om kennis te maken met de methode van tafelopstellingen in een workshop.  Als je daarna wilt deelnemen aan een Leergroep Tafelopstellingen brengen we het bedrag voor de kennismakingsworkshop in mindering. Deze workshop is ook aan te vragen  als in-company workshop of voor een groep professionals (mediators, HR-adviseurs, projectmanagers, begeleiders).

tips voor tafelmateriaal 

Artikelen:  Zo doe ik het / Fenomeen aan tafel en  De zeggingskracht van tafelopstellingen

Reacties van deelnemers aan de leergroepen:

 • Wat heb ik in korte tijd veel van je kunnen leren. Je hebt een hele heldere en nuchtere manier van kijken naar hetgeen zich op tafel ontvouwt en dat in combinatie met een ongelofelijke veelzijdige kennis van systemisch werken. Je gebruikt de literatuur vaak ter onderbouwing en die parate kennis is zo fijn om te mogen ontvangen op die heldere manier. Dank daarvoor! 
 • Wat me het meest bijblijft is het oefenen en zo samen ontdekken wat er kan, hoe het werkt en wat de leerpunten zijn.
 • Dank, dank, dank voor je vakkundige begeleiding.
 • Wat mij het meest is bij gebleven is het besef dat je ook met tafelopstellingen naar het lijf van de cliënt kan en moet gaan. Dit is iets dat je vlug vergeet omdat je met "materiaal" werkt en niet met de mensen zelf in de opstelling.
 • Ik heb echt genoten van jouw deskundigheid. Ik leer ook door te zien en te ervaren hoe anderen het doen. Ik zou graag een tijdje de camera op je schouder willen zijn!
 • Ik heb de leergroep al meermalen aanbevolen aan mensen.
 • Het schema van het begeleiden van een tafelopstelling heb ik nu bij de hand liggen. Het is helpend om de mogelijke vragen telkens voor je te zien.
 • Ik heb genoten van je deskundigheid, je kennis en je betrokkenheid. Een fijne leermeester op mijn pad, van wie ik graag nog meer wil leren. 
 • Mijn stijl van “leading from behind” past goed bij dit werk. Ik blijf de ander uitdagen, maar houd genoeg afstand om niet dwingend te worden en het proces bij de ander niet te verstoren. Terwijl ik er nu over schrijf word ik er weer enthousiast van. Een feest van herkenning.
 • Met grote dank voor het inzicht dat liefde de drijfveer is.
 • Wat ik verder nog wil zeggen is dat ik in deze leergang veel geleerd heb van de andere deelnemers, maar zeer zeker van Annemieke, die met haar kennis vaak snel, op een heldere manier laat zien wat er speelt in de diverse situatie en hier met interventies meteen beweging in krijgt. 
 • Leerzaam, mooie inzichten. Nu gewoon doen en inderdaad een eigen stijl ontwikkelen.